13 projecten in de race voor NET-Trofee 2009

13 projecten in de race voor NET-Trofee 2009

Dertien inspirerende projecten op het gebied van energiezuinig wonen en werken maken nog kans om de Nationale Energie Toekomst-Trofee 2009 te winnen.

De uiteindelijke winnaar van de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres in Rotterdam. Aan de NET-Trofee is een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk verbonden.

Inspirerend project
De NET-Trofee is een initiatief van het ministerie van VROM en beloont het meest inspirerende project op het gebied van energiezuinig wonen en/of werken. Zo won vorig jaar Woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten uit Dronten. De corporatie moderniseerde in het centrum van Biddinghuizen 85 woningen met duurzame en energiebesparende voorzieningen.

Inzendingen
De genomineerde projecten zijn gekozen uit een totaal van 38 inzendingen. Ze zijn afkomstig uit alle hoeken van Nederland en verdienen zonder meer het predicaat ‘inspirerend en verrassend’.

Zo doet bouwbedrijf Van Rhenen mee met Natuurcafé La Porte, de verbouwing van de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist tot energieneutraal multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum. Bijzonder is de draaideur in het restaurant die elektrische energie opwekt. Harrie Kiekebosch en de stichting Natuurlijk zijn genomineerd met ’t Natuurlijk Huus, een ecologische woning annex educatief centrum in Raalte.

Bekendmaking finalisten
Uit de dertien projecten kiest de jury half oktober drie finalisten. De NET-Trofee heeft dit jaar een bijzondere jury: de drie finalisten van vorig jaar. Dat zijn directeur Flip Verwaaijen van TNT Real Estate, wethouder Wim van Maanen van de gemeente Veenendaal en directeur Truus Sweringa van woningcorporatie Oost-Flevoland Woondiensten, de winnaar van vorig jaar. De winnaar wordt op 4 november bekend gemaakt tijdens het Meer Met Minder-Congres.

De dertien genomineerden voor de NET-Trofee 2009

1) Woningcorporatie De Woonplaats, Enschede
Bouwde een appartementencomplex met 18 zeer energiezuinige woningen, als één van
de eersten in Nederland volgens het passiefhuisconcept. Deze woningen onderscheiden
zich door een hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik. Innovatief is het ‘ademende raam’, een compact ventilatiesysteem met warmtewisselaar. Emissiereductie is bijna 1300 kilo CO2 per woning per jaar.

2) Bouwbedrijf Van Rhenen, Driebergen
Vormde de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist om tot multifunctioneel restaurant, VVV en bezoekerscentrum, aan de voet van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Streven is op termijn volledig energieneutraal te worden. Bijzonder is de draaideur van het gebouw, die energie opwekt zodra bezoekers de deur bij binnenkomst in beweging zetten.

3) Gemeente Wijchen, Wijchen
Realiseerde een sportzaal die minimaal 40% zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een geavanceerd gebouwbeheersysteem. De wensen van de gebruikers van de sporthal (o.a. scholen, verenigingen) worden geprogrammeerd en in werking gezet door de elektronische sleutel die iedere gebruiker krijgt. Doordat gebruikers niet meer verlichting, verwarming, ventilatie en douchefaciliteiten krijgen dan ze zelf noodzakelijk vinden, is de sporthal veel zuiniger.

4) Stichting Natuurlijk, Raalte
Bouwde ’t Natuurlijk huus, een ecologische woning annex educatief centrum. Bij de bouw is gekozen voor de meest natuurlijke oplossing, dus zo ecologisch en duurzaam mogelijk. Arbeid en (duurzame) materialen komen uit de regio. Zon, wind en aardwarmte leveren stroom en basiswarmte voor het water. Doel: overdragen en inspireren dat een ‘natuurlijk levensstijl’ dé manier van energiebesparing is.

5) Haagse Hogeschool, Delft
De Haagse Hogeschool zette een nieuwe dependance neer in Delft, ‘de meest duurzame hogeschool van Nederland’. Onder meer warmtepompen, collectoren in de rijbaan en het parkeerdek, zeer energiezuinige verlichting en een innovatief regelsysteem dat de energievraag optimaal stuurt, zorgen voor een forse besparing op de jaarlijkse energiekosten: circa 55.000 euro. De reductie van de CO2-uitstoot is 65%.

6) LSI project investment, Rotterdam
Renoveerde het voormalige PTT-postsorteercentrum in het centrum van Rotterdam, Central Post, tot een duurzame inspirerende werkomgeving voor bedrijven in ‘Rotterdam Central District’. De vloeroppervlakte is flink vergroot door extra verdiepingen tussen de 7 bestaande verdiepingen te plaatsen; onder meer thermisch geïsoleerd glas en energiezuinige verwarming en koeling zorgen voor een CO2-reductie van 40%.

7) CoP Energie & VvE’en, Amersfoort
Een Amersfoorts VvE-project, dat zich in eerste instantie richtte op het bereiken van energielabel A voor 5 naoorlogse portiekflats. Onder meer door vloer-en spouwisolatie en het plaatsen van HR++-glas, willen de initiatiefnemers een gemiddelde energiebesparing van 60% realiseren. Het project heeft geleid tot de oprichting van een Community of Practice ‘Energie & Vereniging van Eigenaren’, met als doel VvE’en te bewegen tot energiebesparing.

8) Woningstichting Openbaar Belang, Zwolle
Renoveerde een flatgebouw met 103 wooneenheden duurzaam, van energielabel E naar A, om daarmee drie vliegen in één klap te slaan: energiebesparende maatregelen zoals isolatie verhogen het woongenot, zorgen voor lagere woonlasten én zijn goed voor het milieu. Voor het verwarmen van het tapwater is voor 240 m2 aan zonnecollectoren aangelegd. De CO2-reductie bedraagt 24 ton per jaar, zittende bewoners besparen 30% op de stookkosten.

9) Aramis AlleeWonen, Roosendaal
Realiseerde drie duurzame ‘proefwoningen’, die gemiddeld 1000-1200 m3 gas per woning per jaar besparen. De traditionele rijwoningen, waarvan er in Nederland vele duizenden staan, zijn verbouwd volgens de principes van het passiefhuisconcept, waarbij isolatiemaatregelen handig zijn benut om de woningen ook een frisse, moderne uitstraling te geven. Uiteindelijk moeten in totaal 264 bestaande woningen duurzaam worden gerenoveerd, hetgeen moet leiden tot een CO2-reductie van 60%-80%.

10) Wonen Zuidwest Friesland, Zuidwest Friesland
In de periode 2004-2009 is het totale woningbestand van de corporatie van 2155 woningen gerenoveerd, in 2 steden en 15 dorpen in Zuidwest Friesland. Daarbij is veel aandacht gegeven aan isolatie, en zijn gaskachels en geisers vervangen door HR-ketels. Van de woningen heeft nu 85% energielabel C of hoger. Dat betekent ook winst voor de huurders, in een regio die relatief veel lagere inkomens heeft: de gemiddelde woonlasten liggen 75 euro per maand lager.

11) FARO Architecten, Amsterdam/Lisserbroek
Bouwde op het Steigereiland in het Amsterdam IJburg een zeer energiezuinig huis volgens de principes van passiefhuis en ‘cradle to cradle’, grotendeels in massief hout. De energiezuinigheid is onder meer gerealiseerd door 85 mm dikke panelen die zijn opgebouwd uit 3 lagen en een Rc-waarde van maar liefst 8-10,0 garanderen. Het regenwater wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt, waarvoor een tank van 5500 liter in de tuin is aangelegd.

12) Rabobank Stad en Midden Groningen, Groningen
Wijkvernieuwing in de stad Groningen: kopers van oude, voormalige huurwoningen (rond 1920) in de Oosterparkwijk worden aangespoord hun woningen duurzamer te maken: van energielabel G naar label E of zelfs B. Onder meer woningcorporatie Nijestee, de gemeente Groningen en de Rabobank participeren in het project, via aantrekkelijke koopregelingen, een speciale KlimaatHypotheek en een DuurzaamheidsBox.

13) Gemeente Bronckhorst, Hengelo Gld.
Zette een multifunctioneel, duurzaam gebouw neer: het meest energiezuinige gemeentehuis van Nederland. Het gebouw is geïsoleerd met 250 mm gevelisolatie, het glas is driedubbel dik en met gas gevuld. Ook ligt er voor 500 m2 zonnecellen op het dak. Als gevolg van alle energiemaatregelen verbruikt het gebouw 64% minder energie dan een standaard kantoorgebouw.

Foto: Haagse Hogeschool, Delft

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c260
Boerenperspectief: afzetzekerheid en competitieve vergoedingen

Boerenperspectief: afzetzekerheid en competitieve ...

Er is werk aan de winkel als het gaat om de transitie naar een toekomstbestendige landbouwsector. Boeren hebben afzetzekerheid nodig en een competitieve vergoeding ...

Lees verder

c21 c225 c260
Samen bouwen aan de toekomst in Apeldoorn

Samen bouwen aan de toekomst in Apeldoorn

Op de plek van de voormalige basisschool in Ughelen verrijst een nieuw woonproject, dat niet alleen inspeelt op de woonbehoefte van vandaag, maar toekomstbestendig ...

Lees verder

c21 c225 c299
Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde Vakcollege

Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde ...

Begin 2025 betrok het Gilde Vakcollege Techniek zijn nieuwe schoolgebouw in Gorinchem. Een volledig energieneutrale school, gebouwd met duurzame en robuuste materialen. Henri ...

Lees verder

c21 c225 c260
De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

In Europa koerst het beleid af op het hanteren van de Whole Life Carbon-aanpak voor een gebouw. Hierin ligt een focus op de CO2-uitstoot van een pand, gedurende ...

Lees verder

c21 c40 c225
Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije gebouwen en nieuw energielabel

Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije ...

In 2026 moet de derde herziening van de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen, Energy Performance of Building Directive (EPBD IV), ...

Lees verder

c21 c225 c238
Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Tijdens een intieme bijeenkomst in de Heijmans Hive in Rosmalen stond op dinsdag 8 juli een wereldprimeur centraal: de Growing Facade. Deze 3D-geprinte, AI-geassisteerde ...

Lees verder

c21 c225 c260
Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties die woningbouw versnellen

Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties ...

Om het woningtekort in Nederland aan te pakken, willen we elk jaar 100.000 woningen bouwen: sneller, in grotere aantallen en betaalbaar. Maar die ambitie staat ...

Lees verder

c21 c225 c260
SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

In het Rotterdamse Lloydkwartier staat een gebouw dat zich niet alleen laat lezen als een stapeling woningen, maar als een belichaamde toekomstvisie. SAWA is het ...

Lees verder

c23 c162 c225
WeGrow Congres 2025
sep29

WeGrow Congres 2025

Op maandag 29 september 2025 verwelkomt WeGrow bestuurders, boeren en bouwers in de sfeervolle Landgoederij in Bunnik voor het jaarlijkse WeGrow Congres. ...

Lees verder

c21 c225 c265
Van data naar duurzaam 

Van data naar duurzaam 

“We willen iets met duurzaamheid… maar wat precies?” Organisaties weten dat verduurzaming noodzakelijk is, maar het waar, hoe en wanneer blijft ...

Lees verder

c21 c40 c225
Biobased bouwen: wat het wel en níét doet voor energie, netcongestie en comfort

Biobased bouwen: wat het wel en níét ...

Steeds meer mensen kiezen voor biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas en stro vanwege hun duurzame imago. Biobased materialen worden gewaardeerd om hun ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c301
E-zine Netcongestie

E-zine Netcongestie

Netcongestie wordt vaak in één adem genoemd met allerlei uitdagingen. We sluiten onze ogen niet voor de complexiteit voor de opgave, maar geven in ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up