Fagerhult nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Kennisplatform Duurzaam Gebouwd mocht Fagerhult onlangs verwelkomen als nieuwe partner. Via een interview worden de duurzame ambities van de organisatie duidelijk.

Abonneer je op ons Youtube-kanaal:

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?
Fagerhult ontwikkelt, produceert en verkoopt professionele verlichtingssystemen voor openbare ruimtes als kantoren, scholen, winkels, industrie en zorg- en recreatiesector. Bij onze activiteiten ligt voortdurend de nadruk op design, functie, flexibiliteit en energiebesparende oplossingen. Kennis over de effecten van licht en haar toepassing staat centraal in onze lichtontwerpen.

Fagerhult maakt deel uit van de Fagerhult Groep, het grootste verlichtingsconcern van Scandinavië en een toonaangevende onderneming in Europa. Fagerhult Groep heeft activiteiten in ongeveer 20 landen met circa 2.200 medewerkers.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Duurzaamheid en lange termijn denken zijn belangrijke begrippen voor Fagerhult. Wij staan bekend om onze stabiele (financiële) resultaten. Maar bij het bepalen van onze doelen en strategie zijn we ons ook zeer bewust van het feit dat duurzaamheid impliceert dat wij de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de wijze waarop we het milieu en de maatschappij als geheel beïnvloeden.

In lijn met het Global Reporting Initiative (GRI) rapporteert Fagerhult daarom op het gebied van duurzaamheid, maar ook op gebied van gelijke kansen en economie. Wat betreft duurzaamheid t.a.v. producten en productie:

Fagerhult heeft tot doel de milieu-impact van haar producten gedurende hun gehele levenscyclus te beperken, van ontwikkeling tot recycling. Wij werken voortdurend aan de vermindering van het totale energieverbruik per geproduceerd armatuur. Op de lange termijn is de ambitie om CO2-neutrale productie te bereiken.

Enkele duurzame activiteiten:

• Een verankerd milieu-en MVO-beleid
• ISO 14001-certificering
• Schone (o.m. d.m.v. gebruik van waterkracht) en ‘lean’ fabricage
• Voortdurende R&D in energie-efficiënte armaturen en lichtsturing-systemen
• Technologie verschuiving naar energie-efficiënte, kwikvrije LED-verlichting met een lange levensduur
• Product design om recycling te vergemakkelijken en meer

Tot slot is Fagerhult zeer bekend met de internationale organisaties die werken aan een verbeterde milieuvisie en onderzoeken wij continue of onze producten en lichtoplossingen aangepast kunnen worden aan de laatste eisen die nodig zijn voor het behalen van diverse ‘groene certificaten’.

Crystal Clear
Fagerhult staat voor innovatieve duurzame producten en lichtontwerpen. Daarom hebben wij het initiatief genomen tot het milieuconcept Crystal Clear, waarin wij ons idee van verantwoordelijkheid en duurzaamheid nastreven.

Fagerhult vindt het belangrijk hoe we mensen kunnen raken en hoe we levens kunnen verbeteren met de kracht van verlichting. Maar daar houdt onze verantwoordelijkheid nog niet op: we hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van niet alleen deze generatie - maar ook de volgende.

Naar welke duurzame producten en/of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
De vraag naar LED producten is het grootst. Momenteel worden veel gebouwen van 30 jaar of ouder gerenoveerd. Deze gebouwen zijn voorzien van oude technieken en materialen. De financiering van de renovatie kan worden terugbetaald met de energiebesparing op langere termijn. Met verlichting is doorgaans een grote energiebesparing te realiseren. Door te kiezen voor LED kan de juiste hoeveelheid licht bereikt worden met minder opgenomen vermogen.

Een correct geconstrueerd verlichtingsarmatuur zorgt voor een hoog rendement en een lange levensduur van het hele systeem. De kwaliteit van het armatuur in combinatie met hoge kwaliteit LED’s zorgen voor visueel comfort.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
Het meest duurzaam zijn onze totaalconcepten, zoals het onlangs gerenoveerde kantoor van Arag te Leusden, waarbij Activity Based Working centraal staat.

In deze totaalconcepten kijken we naar de meest optimale invulling van de verlichting per ruimte. Wij passen onze verlichting zoveel mogelijk aan aan de bestaande situatie om extra kosten te voorkomen, zoals nieuwe LED downlights in de zaagmaat van de downlights van 30 jaar oud. Dit reduceert materiaalgebruik in algemene zin.

Tevens inventariseren we de wensen van de gebruikers. Door de hoeveelheid licht secuur af te stemmen op het gebruik, ga je al bewust om met energieverbruik. Door toepassing van daglichtregeling en slimme sensoren brandt het licht alleen als het nodig is. Door geavanceerde schakelpanelen blijft de gebruiker echter altijd zelf in staat om automatische instellingen te overrulen.

Dit komt tot uiting in de fraaie oplossingen die met licht gecreëerd kunnen worden, terwijl de energiebesparing aanzienlijk is. Duurzaam hoeft niet kostbaar te zijn, creatieve oplossingen kunnen leiden tot een comfortabele en inspirerende omgeving.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Wij verwachten dat we d.m.v. het lidmaatschap verdere invulling cq verdieping kunnen  gaan geven aan ons duurzaamheidsbeleid, waarin de verduurzaming van de gebouwde omgeving een zeer wezenlijk onderdeel is. Kennismaken en kennis delen met andere partners van Duurzaam Gebouwd zal daarbij belangrijk en inspirerend zijn. Onze hoop en verwachting is dat we in gezamenlijkheid met anderen tot vernieuwende en/of concrete duurzame concepten zullen komen voor de gebouwde omgeving.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
De ontwikkeling omtrent LED techniek zal zeker de komende vijf jaar blijven voortduren. Meer licht voor minder opgenomen vermogen. Dat vormt voor ons als armatuur ontwerpers een uitdaging, want meer licht verhoogt ook de kans op hinderlijke verblinding. Armaturen met een minimalistisch design, van nieuwe materialen zoals kunststoffen die volledig recyclebaar zijn.

Naast een lager energieverbruik speelt comfort voor de gebruiker een belangrijke rol. Dit comfort wordt enerzijds bepaald door het gebruiksgemak zoals schakelen via digitale panelen of via smartphone of tablet. Deze ontwikkelingen leiden tot bewust energiegebruik.

Anderzijds kan licht grote invloed hebben op ons welzijn en onze prestaties. Sneller herstel en minder gebruik van medicijnen is ook een vorm van duurzaamheid. Onze totaalconcepten bevatten een holistische visie, de aandacht voor welzijn van mensen en hun omgeving neemt, wat ons betreft, toe. 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c299
Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde Vakcollege

Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde ...

Begin 2025 betrok het Gilde Vakcollege Techniek zijn nieuwe schoolgebouw in Gorinchem. Een volledig energieneutrale school, gebouwd met duurzame en robuuste materialen. Henri ...

Lees verder

c21 c225 c260
De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

In Europa koerst het beleid af op het hanteren van de Whole Life Carbon-aanpak voor een gebouw. Hierin ligt een focus op de CO2-uitstoot van een pand, gedurende ...

Lees verder

c21 c40 c225
Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije gebouwen en nieuw energielabel

Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije ...

In 2026 moet de derde herziening van de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen, Energy Performance of Building Directive (EPBD IV), ...

Lees verder

c21 c225 c238
Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Tijdens een intieme bijeenkomst in de Heijmans Hive in Rosmalen stond op dinsdag 8 juli een wereldprimeur centraal: de Growing Facade. Deze 3D-geprinte, AI-geassisteerde ...

Lees verder

c21 c225 c260
Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties die woningbouw versnellen

Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties ...

Om het woningtekort in Nederland aan te pakken, willen we elk jaar 100.000 woningen bouwen: sneller, in grotere aantallen en betaalbaar. Maar die ambitie staat ...

Lees verder

c21 c225 c260
SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

In het Rotterdamse Lloydkwartier staat een gebouw dat zich niet alleen laat lezen als een stapeling woningen, maar als een belichaamde toekomstvisie. SAWA is het ...

Lees verder

c23 c162 c225
Save the date: WeGrow Congres 29 september 2025
sep29

Save the date: WeGrow Congres 29 september 2025

Op maandag 29 september 2025 verwelkomt WeGrow bestuurders, boeren en bouwers in de sfeervolle Landgoederij in Bunnik voor het jaarlijkse WeGrow Congres. ...

Lees verder

c21 c225 c265
Van data naar duurzaam 

Van data naar duurzaam 

“We willen iets met duurzaamheid… maar wat precies?” Organisaties weten dat verduurzaming noodzakelijk is, maar het waar, hoe en wanneer blijft ...

Lees verder

c21 c40 c225
Biobased bouwen: wat het wel en níét doet voor energie, netcongestie en comfort

Biobased bouwen: wat het wel en níét ...

Steeds meer mensen kiezen voor biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas en stro vanwege hun duurzame imago. Biobased materialen worden gewaardeerd om hun ...

Lees verder

c21 c41 c225 c243 c301
E-zine Netcongestie

E-zine Netcongestie

Netcongestie wordt vaak in één adem genoemd met allerlei uitdagingen. We sluiten onze ogen niet voor de complexiteit voor de opgave, maar geven in ...

Lees verder

c21 c225
<span lang='NL'>Van mooie woorden naar meetbare impact</span>

Van mooie woorden naar meetbare impact

In aanloop naar de Klimaattop Gebouwde Omgeving op 5 en 6 november organiseerde Duurzaam Gebouwd de eerste Innovatiebijeenkomst Circulair Bouwen. 

Lees verder

c21 c225 c243 c301
Whitepaper laat kansen netcongestie zien

Whitepaper laat kansen netcongestie zien

Uitbreiden, verduurzamen of misschien denk je zelfs aan nieuwbouw. Je organisatie moet blijven draaien, inspelen op ontwikkelingen én voldoen ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up