'De Zunne' in Groningen, VDM Woningen

In De Wijert-Noord wordt het project ‘De Zunne’ gerealiseerd. De 32 ruime gezinswoningen met minimaal 3 slaapkamers en tuin zijn duurzaam gebouwd.

VDM Woningen uit Drogeham is uitgenodigd om voor een herontwikkelingslocatie van woningbouwcorporatie Lefier (toenmalig IN) in de wijk “De wijert Noord”, Groningen, haar visie te geven op deze herontwikkeling en hiervoor een ontwerp aan te leveren dat voldeed aan strikte financiele, kwalitatieve en duurzaamheidskaders.

Als uitgangspunt heeft hiervoor het boekje “stedebouwkundige en duurzame randvoorwaarden”van Sacon gediend.Voor het ontwerp heeft VDM Woningen INBO gevraagd, om in een korte intense samenwerking, tot een ontwerp te komen.

Voor het ontwerp is INBO uitgegaan van een inpassing van de nieuwbouw binnen de context die een harmonische is, zoals dit ook wordt gevraagd in de stedenbouwkundige en duurzame randvoorwaarden. Die randvoorwaarden zijn opgesteld door architectenbureau SACON in samenwerking met de gemeente en in opdracht van Lefier, als kader voor de herontwikkelingsopgave.

Toepassing

De bestaande volumes worden min of meer herplaatst in de vorm van robuuste gebouwen die in schaal passen naast de omringende bebouwing.De gevels krijgen in hoofdvorm een horizontale geleding door subtiele sprongen in het metselwerk en een geprononceerde zinken dakrand. Binnen die horizontale geleding ligt een patroon van verticale gevelopeningen, met afwisselend smalle en bredere openingen.

De smalle openingen voorzien de verblijfsruimten van de nodige spuicapaciteit. De brede openingen zijn aan de zuid- en westgevels van de blokken voorzien van zinken kaders die een kunstmatige diepe negge vormen die de bewoners een gevel met grote openingen en veel licht, maar voldoende privacy bieden. Tevens dragen ze bij aan een zekere passieve zonne-energie. De afwisseling van de smalle en brede openingen vormt met de horizontale geleding een raster, dat ook de gebouwen in de omgeving kenmerkt.

De binnengevels van de hoven worden uitgevoerd in hout, waarmee het binnenterrein een eigen intiem karakter krijgt, dit geld ook voor de tuingevels van de meest noord gelegen blokjes. Bergingen, carport- en pergolaconstructies, deze worden ook weer aan de zuidgevels geplaatst t.b.v. passieve zonne-energie, worden ook in hout uitgevoerd passend bij die binnenwereld.

Duurzaam bouwen
In de visie van VDM is duurzaam bouwen vooral gericht op het creëren en het in stand houden van een hoogwaardige verblijf-, woon-, werk-, leer-, en zorgomgeving. Dit houdt in dat de aandacht niet alleen uit moet gaan naar afzonderlijke maatregelen zoals duurzaam materiaalgebruik, energiebesparing, gezondheid en veiligheid.

De aandacht dient ook uit te gaan naar die aspecten die bepalend zijn voor de kwalitatieve waardering door de gebruikers en bewoners van de gebouwen, de openbare ruimte en de architectonische vormgeving.

Meervoudigheid in gebruik
Een bijzonder aspect, in de context van duurzaamheid bij gebouwen en de gebouwde omgeving, is de meervoudigheid in het gebruik. Wonen en werken, leren en recreëren, publieks- en openbare functies, vermengen zich in toenemende mate en vragen innovatieve oplossingen.

Niet alleen in de ontwerp- en uitvoeringsfase van een plan, maar ook in het gebruik, de exploitatie en het beheer. Dit vraagt om veranderbaarheid van ruimtelijke kwaliteiten, functionaliteiten en technieken.

Verschillende benaderingen
Deze ontwikkelingen leiden tot verschillende benaderingen: enerzijds het interieur als veranderend organisme, en anderzijds het exterieur als duurzame huid. Ruimtelijk, functioneel, constructief en installatietechnisch dienen we in het ontwerp condities te creëren die veranderingen in de toekomst mogelijk maken.

Het is daarbij zinvol de verschillende niveaus te analyseren waarop veranderingen kunnen gaan plaatsvinden: op gebouwniveau, op gebouwdeelniveau, op vertrekniveau en op plekniveau. Steeds dienen opdrachtgevers, gebruikers, architecten, adviseurs en bouwers zich af te vragen op welk niveau deze veranderingen een rol zullen gaan spelen en in welke mate het gewenst is op alle dan wel op specifieke niveaus in te spelen. Denken in ruimtelijke en constructieve structuren, eenvoudige montage en demontage van bouwkundige elementen en andersoortige materialen spelen daarin een rol van betekenis.

Exterieur
In de waardering van het exterieur spelen andere factoren een rol. Niet alleen het gebouw maar ook zijn omgeving bepaalt in hoge mate de waardering van het geheel. Een zorgvuldige en ‘natuurlijke’ stedenbouwkundige situering draagt in belangrijke mate bij aan de toegankelijkheid, sociale veiligheid en betrokkenheid van omwonenden; het gebouw controleert en laat zich controleren.

De architectonische vormgeving dient de kwaliteiten van binnenuit te verbeelden en het beeld van de omgeving te respecteren. De bouwkundige “vertaling” vraagt altijd veel zorg en aandacht voor een goede detaillering en duurzaam materiaalgebruik.

Materialen
De voorkeur gaat uit naar gebruik van natuurlijke materialen en gebruik van daglicht als sfeerbepalende elementen. Een open gebouw ontwerpen, waar het ritme van de seizoenen en het wisselende weer voelbaar is, is ons inziens goed voor het welzijn.

Voor al onze projecten werken wij met een door ons ontwikkeld milieubestek waardoor milieu-verantwoorde materiaalkeuzes gegarandeerd zijn. Klimaatinstallaties worden door ons integraal in het ontwerpproces meegenomen. Ons streven is een installatie-arm concept waarin zoveel mogelijk op natuurlijke of passieve wijze een goed klimaat bereikt wordt.


PROJECTGEGEVENS
Projectnaam: De Zunne
Plaats: Groningen
Straat: De wijert
Projectteam Eerde Schippers (partner, architect), Dennis Heins (ontwerper)
Projectleider: Wessel Bruining VDM
Ontwikkelaar: Lefier
Opdrachtgever: VDM woningen, Drachten
Aannemer: VDM woningen, Drachten 
Aannemer installaties E: Kobus BV Garijp
Aannemer installaties W: Kobus BV Garijp

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c40 c143
Duurzame scholen: meervoudig programmeren in de praktijk

Duurzame scholen: meervoudig programmeren in ...

Met vier scholen op één onderwijscampus was Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne (IVO Deurne) altijd al een voorbeeld van samenwerking en inventiviteit. ...

Lees verder

c23 c26 c40
Nieuw lab voor UvA door slimme aanpak bij netcongestie

Nieuw lab voor UvA door slimme aanpak bij netcongestie

Hoe realiseer je een nieuw Quantumlab te midden van netcongestie? RoyalHaskoningDHV helpt de Universiteit van Amsterdam in 2027 LabQ te openen, mede dankzij innovatieve ...

Lees verder

c21 c26
Paris Proof wijk van de toekomst

Paris Proof wijk van de toekomst

Met ‘Proeftuin Cajanus’ werd ontwikkelende bouwer HBB Groep geselecteerd als winnende partij van de tender voor Zwemmerslaan 2-4 in Haarlem. Hierin ...

Lees verder

c21 c26 c40 c243 c277
320 sociale en koopwoningen in toekomstbestendige wijk

320 sociale en koopwoningen in toekomstbestendige ...

De herontwikkeling van Poelenburg in Zaandam-Oost, inclusief 320 nieuwe woningen, gaat definitief van start. De gemeente Zaandam, Woningstichting Rochdale en buurtbewoners ...

Lees verder

c21 c26 c151 c184 c243
Naar een duurzame toekomst voor zorgvastgoed

Naar een duurzame toekomst voor zorgvastgoed

SVRZ (Stichting Voor Regionale Zorgverlening), een grote zorgorganisatie in Zeeland, zet zich in voor ouderenzorg en de begeleiding van mensen met complexe problematiek. ...

Lees verder

c21 c26 c40 c243 c265
WELL Gold en BREEAM-NL Excellent Utrecht Central Plaza

WELL Gold en BREEAM-NL Excellent Utrecht Central ...

Op donderdag 3 april jl. markeerde de symbolische handeling van het project Utrecht Central Plaza de start van de bouw. Het gerenoveerde en toekomstbestendige kantoorgebouw ...

Lees verder

c21 c26
Woningcorporatie koopt honderden woningen in Cartesius Utrecht

Woningcorporatie koopt honderden woningen in ...

Cartesius Ontwikkelconsortium maakt bekend dat woningcorporatie Portaal 418 woningen in deelplan ‘Baunei’ heeft gekocht. De aankoop is een enorme impuls ...

Lees verder

c21 c26 c41 c243
WKO-systeem voor twee gebouwen in centrum Rotterdam

WKO-systeem voor twee gebouwen in centrum Rotterdam

Coolsingel 75 en 93. Twee locaties, die gelijktijdig een warmte- en koudeopslagsysteem (WKO) krijgen dankzij inspanningen van Eneco. Coolsingel 93 is het voormalige ...

Lees verder

c23 c26
CO2-reductie dankzij duizend circulaire werkplekken

CO2-reductie dankzij duizend circulaire werkplekken

De uitvraag van Movares was zeer uitdagend: 1.000 circulaire werkplekken. Een interview over de uitdaging en het resultaat met Paul ten Kroode, COO van Movares. 

Lees verder

c21 c26 c40 c243 c277
Vitale toekomst Mariahoeve onder de loep

Vitale toekomst Mariahoeve onder de loep

Samen met bewoners, corporaties en wijkorganisaties heeft de gemeente Den Haag de afgelopen periode gesproken over de toekomst van Mariahoeve. De kansen, ideeën ...

Lees verder

c21 c26 c41 c185 c237 c265
“Dit is een pioniersproject in duurzaamheid”

“Dit is een pioniersproject in duurzaamheid”

“Dit was een renovatieproject van de buitencategorie”, zegt Bas Woldman, Design & Build Manager bij SPIE Nederland. Hij stond mede aan de basis ...

Lees verder

c21 c26
Transformatie voormalig ziekenhuis Velp

Transformatie voormalig ziekenhuis Velp

In Velp wordt de komende jaren ‘Park Nieuw Velp’ gerealiseerd, een woonwijk op en rondom het terrein van het voormalige ziekenhuis. De in januari onherroepelijk ...

Lees verder

Reacties

Heeft u nog een brochure van het Projecdt de Zunne? Ik heb deze namelijk nodig voor het aanvragen van een energielabel

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up