Congres Natuurlijk: 10 oplossingen voor biodiversiteitscrisis

timer6 min
Congres Natuurlijk: 10 oplossingen voor biodiversiteitscrisis

Op alweer de vierde editie van het Congres Natuurlijk presenteerden jongeren van de Nationale Denktank hun tien oplossingen voor de biodiversiteitscrisis. Ook kwam het ‘Recept voor onze Randen’ uitgebreid naar voren en waren er een zestal keynotes over de randvoorwaarden van natuurinclusief bouwen.

Het provinciehuis van Overijssel ontving op 24 november honderden professionals voor hét congres over natuurinclusief bouwen: Congres Natuurlijk. Een initiatief van Natuur voor Elkaar. De deelnemers volgden een afwisselend programma in festivalstijl: op elk moment van de dag waren meerdere sessies te volgen, excursies te volgen of verschillende standjes in de Lounge te bezoeken. Het zorgde voor een ontspannen en inspirerende dag, met veel ruimte voor ontmoeting, discussie en netwerken. 

Het moet echt heel snel, heel anders!

Technologische veranderingen volgen elkaar in een rap tempo op. Dat maakt plannen voor 2030 of 2040 lastig, want hoe ziet de wereld er over drie jaar überhaupt uit? Dat betekent dat flexibiliteit in ons werk een groot goed wordt. “Een fantastische kans om jezelf opnieuw uit te vinden”, zegt Ference van Damme, beleidsontwikkelaar bij Studio Vers Bestuur, tijdens zijn keynote. Tegelijkertijd erkent hij de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Wat zijn de spelregels van deze nieuwe samenleving waarin de wereld continu verandert? “Doen, leren en delen. Verlangen naar groen creëren bij mensen is altijd een kwestie van maatwerk, gedreven door mensen. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen.”

Bouwen in/voor een verweven dynamiek

“Daar was eens een mannetje, dat was niet wijs; Het bouwde zijn huisje al op het ijs; 't Begon te dooien, maar niet te vriezen; Toen moest dat mannetje zijn huisje verliezen.” Dit rijmpje is toepasbaar op onze bouwcultuur, zegt Annemarth Idenburg, directer van Trendbureau Overijssel, in haar keynote. Immers zijn we vaak teveel bezig met allerlei opgaven, waardoor we uit oog verliezen waar we ons in de toekomst tegen moeten weren. “Dat is niet gek”, zegt ze, “want als we ons continu moeten realiseren hoe onvoorspelbaar de  toekomst is, wordt ons leven heel lastig.”

Congres Natuurlijk: 10 oplossingen voor biodiversiteitscrisis

Gezondheid als belangrijk argument voor natuurinclusief bouwen

Klimaatadaptatie en de biodiversiteitscrisis worden vaak als dé argumenten gebruikt om natuurinclusief te bouwen. Gezondheid mag niet aan dat rijtje ontbreken, vindt gedragswetenschapper Jolanda Maas van de VU Amsterdam. “We zitten namelijk ook in een gezondheidscrisis”, zei ze tijdens haar keynote. “De uitgaven voor de gezondheidszorg gaan hoogstwaarschijnlijk verdrievoudigen tot aan 2060, is uitgerekend, en een deel hiervan is op te vangen door geld te steken in preventie en aanpassing van levensstijl. In dat soort aspecten kan groen een rol spelen.” Hier lees je hoe groen een rol kan spelen.

Recept voor onze Randen

Gerdien Smit van Odin landschapsontwerpers presenteerde aan het begin van de middag het Recept voor onze Randen, een methodiek voor natuurinclusief bouwen. “Het ultieme natuurlandschap levert meer op dan alleen natuurinclusief bouwen”, vertelde ze. Gemeente Wierden gaat als eerste Overijsselse gemeente aan de slag met de methodiek.

Oplossingen voor de biodiversiteitscrisis

De deelnemers aan de Nationale DenkTank gaven een voorproefje op hun tien oplossingen voor de biodiversiteitscrisis. Initiatieven als het Kiemcollectief, het Pluktuinpact en Stedelijke Natuur in Beeld worden de komende tijd verder uitgewerkt en geïmplementeerd. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher was onder de indruk van de originele ideeën van de DenkTank. Ook hij ziet het belang van natuurinclusief bouwen. En waarom zou je het niet doen. “Ik heb nog nooit iemand gehoord die het vervelend vindt om in een groene omgeving te wonen.” Ten Bolscher gaf aan graag in gesprek te gaan met de jongeren van de Nationale DenkTank om te kijken wat provincie Overijssel kan bijdragen aan de implementatie van de oplossingen.

Ruimte in Nederland opnieuw verdelen

VN-Jongerenvertegenwoordiger Wouter Ubbink legde in zijn betoog uit waarom natuurinclusief bouwen zo belangrijk is, maar ook waarom het niet iets nieuws of innovatiefs is. “Eigenlijk zijn de laatste paar jaren in ons bestaan een uitzondering”, hield hij de zaal voor. “De eerste gebouwen waren namelijk zo natuurinclusief als maar kon.” Daarom moet natuurinclusief bouwen de norm zijn, het moet weer normaal worden.

Congres Natuurlijk: 10 oplossingen voor biodiversiteitscrisis

Natuurinclusief bouwen is echter niet de oplossingen voor alle problemen, weet Ubbink. “CO²-uitstoot is slechts een van de vijf oorzaken van onze biodiversiteitscrisis.” Hij legde vervolgens uit dat maar liefst 54 procent van alle ruimte in ons land naar landbouw gaat. “Ik heb niets tegen boeren, laat dat duidelijk zijn. Maar ik vind wel dat we onze ruimte opnieuw moeten verdelen.” Het betekent volgens Ubbink onder meer dat we allemaal kleiner zouden moeten gaan wonen en minder moeten consumeren.

Natuurinclusief bouwen in de praktijk

Na het gloedvolle betoog van Ubbink was het aan Marijke Kool van woningcorporatie Salland Wonen om de rij keynotes af te sluiten. Kool legde uit hoe natuurinclusief bouwen er in de praktijk eruit kan zien en welke uitdagingen je hierbij als woningcorporatie tegenkomt. “Bij Salland Wonen staan onze huurders voorop”, aldus Kool. Huurders zijn in haar ogen niet alleen de mensen die in de huizen wonen, maar ook de dieren en planten in en om de woning. Dat leidt er onder meer toe dat Salland Wonen een soortenmanagementplan heeft en dat beheerders met huurders in gesprek gaan over de inrichting van tuinen.

Excursie – natuur in de stad onder je voeten en op ooghoogte

Leren over natuurinclusief bouwen kun je in een zaal doen, maar waarom niet de stad in waar de natuur aan je voeten ligt? Onder leiding van landschapsarchitecte Anneke Coops van Het Oversticht en ecoloog Thirza Wesselink van TWW leerden bezoekers dat de stad vol biodiversiteit zit, als we die maar toelaten. Zo worden in de Zwolse wijk Weezenlanden-Noord tien nieuwe appartementcomplexen neergezet waarbij Nijhuis expliciet samen met ecologen van de gemeente Zwolle heeft onderzocht hoe diersoorten zoals de vleermuis en gierzwaluw gebruik maken van de spouwmuren.

Nijhuis kwam voor het eerst in aanraking met deze werkwijze voor een soortgelijk project: de Zwolse watertoren, dat samen met architecten van 19 het atelier een exemplarisch project is geworden voor natuurinclusief bouwen. De dragende constructie voor het bovenste deel van de toren is namelijk ongeveer een centimeter losgetrokken van het gebouw, waardoor vleermuizen gemakkelijk een plekje kunnen vinden. De ingreep kostte niets extra, maar levert veel woongenot op voor de nieuwe bewoners.

Andere tips van Coops en Wesselink: kijk niet alleen naar boven, maar ook eens naar beneden. Gemeenten laten steeds vaker groen tussen de tegels groeien, waardoor je allerlei soorten mossen en plantjes kan ontdekken. Met het Stoepplantjesalbum in de hand ontdek je zo tientallensoorten in de steegjes van je eigen woonplaats. Denk daarnaast goed na over welke bomen je in de stad plaatst. Zo zijn platanen eigenlijk helemaal niet zo biodivers, want er komt maar een handjevol soorten dieren op af. Eiken daarentegen trekken meer dan honderd soorten nachtvlinders aan. Een vuistregel: hoe diverser hoe beter.

Beeld: Fotografie Linde Dorenbos

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243 c301
Whitepaper laat kansen netcongestie zien

Whitepaper laat kansen netcongestie zien

Uitbreiden, verduurzamen of misschien denk je zelfs aan nieuwbouw. Je organisatie moet blijven draaien, inspelen op ontwikkelingen én voldoen ...

Lees verder

c21 c225 c243 c265
Woningcorporatie verduurzaamt bijna 3.500 woningen

Woningcorporatie verduurzaamt bijna 3.500 woningen

In samenwerking met vier bouwpartners heeft Lefier de afgelopen jaren 3.442 sociale huurwoningen grondig verduurzaamd. Huurders profiteren hierdoor van een lagere ...

Lees verder

c21 c225 c302
VSME vormt praktisch startpunt voor duurzaamheidsrapportage

VSME vormt praktisch startpunt voor duurzaamheidsrapportage

Met de komst van de EU Omnibus zijn de verwachtingen rondom duurzaamheidsrapportage ingrijpend veranderd. Waar het veld eerst gedomineerd werd door vrijwillige ...

Lees verder

c21 c225 c243 c301
Handelingsperspectief en inspiratie in e-zine Netcongestie

Handelingsperspectief en inspiratie in e-zine ...

Netcongestie wordt vaak in één adem genoemd met allerlei uitdagingen. We sluiten onze ogen niet voor de complexiteit voor de opgave, maar geven in ...

Lees verder

c21 c225 c260
Bevrijd de bouw van zichzelf 

Bevrijd de bouw van zichzelf 

In de discussies over versnelling en verduurzaming van de bouw komt zelden één ongemakkelijke waarheid op tafel: dat onze bouwregelgeving in essentie ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
Interview Diederik Samsom: deel 2

Interview Diederik Samsom: deel 2

Volgens Diederik Samsom moet het gesprek over duurzaamheid plaatsvinden aan de keukentafel, door gezinnen. "We moeten stimuleren om duurzamer gedrag te vertonen." ...

Lees verder

c21 c40 c225 c260
De stand van zaken van biobased bouwen in Nederland

De stand van zaken van biobased bouwen in Nederland

Niemand twijfelt aan de opmars van biobased bouwen. Het gonst in de markt over innovatieve ketens tussen bouwers en boeren, die materialen als vlas, hennep en miscanthus ...

Lees verder

c21 c143 c225
“Modernisering onderwijsvastgoed moet radicaal anders”

“Modernisering onderwijsvastgoed moet ...

“De nood tot vernieuwing van onderwijshuisvesting is hoog”, valt te lezen in een opiniestuk van Jan Joost Flim, directeur huisvestingsadviseur Draaijer. ...

Lees verder

c21 c225
Meebouwen aan klimaattechnologie van morgen

Meebouwen aan klimaattechnologie van morgen

Techstartups worden gevraagd zich te melden voor de Ruud van Berkel Award 2025. De jaarlijkse prijs is bedoeld voor jonge ondernemers, ontwerpers en innovators ...

Lees verder

c21 c225 c263
Vernieuwend traject: DOE Dag Praktijkonderwijs

Vernieuwend traject: DOE Dag Praktijkonderwijs

In samenwerking met het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Bouw, Energie en Techniek (BET) is door Binnenklimaat Nederland vanuit het Vakcentrum Binnenklimaattechniek ...

Lees verder

c21 c143 c185 c225 c300
Restwaardemethodiek voor circulaire schoolgebouwen

Restwaardemethodiek voor circulaire schoolgebouwen

Om duurzame en circulaire scholen werkelijkheid te maken, werd een nieuwe generieke landelijke standaard geïntroduceerd. De ontwikkeling was in handen van ...

Lees verder

c21 c225 c260
Primeur: ontdek de Growing Facade

Primeur: ontdek de Growing Facade

Op 8 juli aanstaande is het tijd voor innovatie. In samenwerking met studio Klarenbeek & Dros (Designers of the Unusual) nodigt Heijmans je uit om op deze datum ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up