Inzicht in CO2-budgetten voor gemeente Rotterdam

timer7 min
Inzicht in CO2-budgetten voor gemeente Rotterdam

In het Parijs Akkoord is afgesproken de opwarming van de aarde met zware inspanning proberen te beperken tot 1,5 graad. De EU geeft hier invulling aan met de afspraak dat de EU in 2050 klimaatneutraal is en in 2030 de uitstoot met 55% is gereduceerd ten opzichte van 1990. Ook gemeenten hebben deze klimaatdoelstellingen onderschreven. De vraag is: hoe zorgen steden ervoor dat de CO2-uitstoot van de bouwopgave minder wordt?

Om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen de bouwopgave van Rotterdam en de CO2-reductie doelstellingen van het Parijs akkoord, heeft de gemeente Rotterdam aan Stichting W/E adviseurs gevraagd zogenaamde “CO2-budgetten” op te stellen voor de verschillende bouwopgaven, zoals woningbouw, wegen, etc. Welke CO2-uitstoot is ‘beschikbaar’ voor diverse bouwopgave als deze we willen realiseren in lijn met de klimaatdoelstellingen? Ook is de waarschijnlijke CO2-uitstoot op basis van de huidige manier van bouwen uitgerekend. Dit met als doel de verhouding ten opzichte van het “CO2-budget” inzichtelijk te maken.

"Als we op de huidige manier door blijven (ver)bouwen dan is het CO2-budget in 2027 overschreden"

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de Nederlandse CO2-uitstoot en speelt daarom een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Veel van de uitstoot van de nieuwbouw is materiaalgebonden en wordt met name uitgestoten in de keten van productie en toepassing van bouwmaterialen. Om inzichtelijk te maken hoeveel materiaalgebonden CO2 de bouwsector nog mag uitstoten om te voldoen aan de klimaatafspraken is een CO2-budget berekend door DGBC in het Paris Proof Protocol en geactualiseerd door Copper8 in de CO2-impact van de Nederlandse bouw. Dit CO2-budget is de maximale uitstoot die de Nederlandse bouwsector nog mag uitstoten tot 2030 om ervoor te zorgen dat de aarde niet meer dan 1,5 graad opwarmt.

De resultaten laten zien dat als we blijven bouwen zoals we nu doen, het CO2-budget op landelijk niveau in 2027 overschreden is. Het is dus van cruciaal belang dat we de CO2-uitstoot van bouw-, renovatie- en civiele projecten op korte termijn drastisch verminderen. Voor het behalen van de klimaatdoelstellingen ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij gemeenten, aangezien zij een voorbeeldfunctie hebben en opdrachtgever zijn van veel bouwactiviteiten. Het inzicht op de bouwopgave, de CO2-uitstoot en de benodigde reductie is voor een gemeente daarom belangrijk.

Inzicht in CO2-budgetten voor gemeente Rotterdam

Wereldwijde reductiepaden om opwarming te beperken tot 1,5 en 2 graden. Bron: IPCC.

Inzicht in CO2-budgetten voor gemeente Rotterdam

Toewijzing wereldwijd CO2-budget aan Nederlandse bouwopgave. Bron: Copper8, Metabolic, NIBE en Alba Concepts (2023).

Met CO2-budgetten inzicht in klimaatdoelen

De gemeente Rotterdam heeft een grote bouwopgave, zoals vastgesteld in de “Doorbouw maatregelen 2023-2026”. Tegelijkertijd wil de gemeente bijdragen aan het beperken van de CO2-emissies met als doel klimaatneutraal in 2050 te worden, zie bijvoorbeeld de KAR, het Plan van Aanpak Duurzaam Doorbouwen en Programmaplan Rotterdam Circulair.

Heleen Geerts, adviseur bij Stichting W/E adviseurs: “Het resterende CO2-budget vanuit de IPCC-rapportage hebben we verschaald naar de Rotterdamse opgave. Op deze manier zijn we in lijn gebleven met de bepalingsmethode aanpak van de DGBC en konden we voor verschillende bouwopgaves binnen de gemeentes het budget bepalen.”

Inzicht in de CO2-impact voortvloeiend uit de energietransitie

Heleen: “Na het in kaart brengen van het materiaalgebonden CO2-budget hebben we onderzocht hoe dit budget zich verhoudt tot de verwachte materiaalgebonden CO2-uitstoot van de aanpak en bouwopgaven van de gemeente Rotterdam. Omdat de gemeente Rotterdam in een eerder onderzoek de impact van haar nieuwbouwopgave in kaart heeft gebracht, hebben we binnen dit onderzoek de focus gelegd op de materiaalgebonden impact van renovatieopgave, voortvloeiend uit de energietransitie. Hiervoor hebben we de CO2-impact van energetisch maatregelpakketten voor verschillende woningtypes gemodelleerd met data uit de Nationale Milieu Database (NMD). Deze maatregelpakketten en woningtypes hebben we vertaald naar de Rotterdamse voorraad aan woningen. Zo is een eerste indicatie gekregen van CO2-impact voortvloeiend uit de energietransitie voor woningen en maatschappelijk vastgoed.”

Gemeente Rotterdam vertelt

Hoe helpen de CO2-budgetten de gemeente Rotterdam in het verder verduurzamen van de bouwopgave? Daniël Bieckmann, adviseur duurzame stadsontwikkeling bij de gemeente Rotterdam, vertelt: “Een alarmbel ging rinkelen na het onderzoek over de materiaalgebonden uitstoot van de gebouwde omgeving, waaruit blijkt dat de grenzen van 1,5 graad al in 2027 doorbroken worden. Wij wilden weten of de situatie in Rotterdam substantieel afweek van de Nederlandse situatie en wat dat zou kunnen betekenen.”

“Wij – en onze partners in de stad – zien dat we onze klimaatdoelen niet gaan halen als we op de huidige manier blijven doorbouwen. Het inzicht van de voorgestelde CO2-budgetten en de verwachtte uitstoot van onze bouwopgave geven ons nu de mogelijkheid het inhoudelijke gesprek daarover te beginnen. Het laat zien wat de huidige stand van zaken is, waarbij we verschillen kunnen zien in de verschillende activiteiten.  Inzicht op de CO2-uitstoot en bewust zijn van de uitstoot ten gevolge van de bouw is een goede eerste stap. We willen niet dat op korte termijn – net als met stikstof – een bouwstop door COkomt. We gaan nu onderzoeken op welke manier we aan de slag kunnen met de resultaten en welke acties daarvoor ingezet kunnen worden. En hoe we gezamenlijk versneld het verschil kunnen gaan maken met bijvoorbeeld circulair en biobased materiaalgebruik, emissieloos bouwen en slimme manieren van contracteren”, aldus Daniël.

Inzicht in CO2-budgetten voor gemeente Rotterdam

Daniël: “De CO2-budgetten maken inzichtelijk hoe we er als gemeente voorstaan op de korte termijn ten opzichte van de klimaatdoelstellingen. Dit inzicht geeft ons nu de mogelijkheid het inhoudelijke gesprek daarover te beginnen.”

CO2-doelstellingen concretiseren per domein

Daniël: “We zien het rekenen met CO2-budgetten als een van de mogelijke methodieken om CO2-doelstellingen en -monitoring te concretiseren per type activiteit, denk bijvoorbeeld aan nieuwbouw van woningen of de openbare ruimte. En natuurlijk om daarover het inhoudelijke gesprek te voeren. Daarbij stellen we onszelf vragen zoals: wat is haalbaar op het gebied van CO2-reductie in relatie tot de benodigde aanleg en het beheer van de openbare ruimte, de renovatie van de bestaande stad en de nieuwbouwopgave? En hoe zorgen we ervoor dat we vanuit dit perspectief binnen alle domeinen de benodigde CO2-reductie bereiken, en welke afwegingen moeten we hier gezamenlijk voor maken? We moeten nog uitzoeken op welke manier we Paris Proof CO2-grenswaarden, CO2-monitoring en CO2-budgetten effectief kunnen inzetten. Dit onderzoek brengt ons een stap verder doordat we – zowel binnen de gemeente als erbuiten – concreter het gesprek hierover aan kunnen gaan.”

“Die inzichten zijn overigens niets waard als we niks doen. Dus samen met koplopers in de stad -ontwikkelaars, corporaties en ontwerpers- hebben we onze schouders gezet onder het plan van aanpak duurzaam doorbouwen. Door samenwerken, de kaarten van de borst te halen en echt samen te leren en ontwikkelen werken we in Rotterdam aan de verduurzaming van de bouw. We werken aan een eenduidige methodiek om de werkelijke CO2-uitstoot van gebouwen berekent in relatie tot Paris Proof doelstellingen. We bespreken en analyseren deze projecten met inhoudelijke experts en maken inzichtelijk welke keuzes en randvoorwaarden kunnen bijdragen aan bouwen binnen de klimaatdoelstellingen van 2050. De lessen leren en delen we in onze Klimaatacademie, we proberen uit in onze Paris Prooftuin. En bovendien werken we samen met andere gemeenten aan een City Deal toekomstbestendig bouwen zodat onze lessen -en die van hen- gemeengoed worden”, aldus Daniël.

Inzicht en optimaliseren

De resultaten van het onderzoek geven inzicht in de kansen die de gemeente heeft om gerichte stappen te zetten voor CO2-reductie. Heleen: “De gemeente Rotterdam heeft kansen om de materiaalgebonden CO2-uitstoot te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van duurzaam materiaalgebruik bij renovatie door subsidies en het beperken van materiaalgebruik.” Wil je ook inzicht krijgen in het CO2-budget van jouw gemeente en hoe dit CO2-budget zich verhoudt tot de huidige aanpak en opgave? Neem dan contact op met Heleen Geerts of Esmeralda Hemelaar van Stichting W/E adviseurs. Ben je nieuwsgierig naar meer projecten van W/E? Kijk dan op de website van W/E adviseurs voor informatie over onder andere Circulaire Energierenovaties en de VariantenVergelijker.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c185 c225 c260
Wonion wil circulaire ambities uitvoeren met juiste partners 

Wonion wil circulaire ambities uitvoeren met ...

Woningcorporatie Wonion is in 2008 begonnen om haar woningen te verduurzamen. Dit gebeurde eerst door haar woningen te isoleren, maar inmiddels kijkt ze naar de ...

Lees verder

c21 c225
Whitepaper: verduurzaming van bedrijfsvastgoed

Whitepaper: verduurzaming van bedrijfsvastgoed

Wat levert verduurzaming van je bedrijfspand concreet op? En hoe pak je het slim aan, zonder zorgen over regelgeving, techniek of financiering? In deze nieuwe whitepaper ...

Lees verder

c21 c40 c225 c260
'De multiplier van biobased bouwen moet nog komen'

'De multiplier van biobased bouwen moet nog ...

Gemeenten en opdrachtgevers nemen een bepalende rol in met biobased bouwen. Aanbestedingen en uitvragen kunnen maken of breken, evenals de wet- en regelgeving die ...

Lees verder

c21 c41 c225
Duurzaam Gebouwd Magazine: actie voor de duurzaam gebouwde omgeving

Duurzaam Gebouwd Magazine: actie voor de duurzaam ...

De tweede editie van het Duurzaam Gebouwd Magazine is verschenen en nu online voor iedereen te lezen! Deze editie staat vol met actuele artikelen, vernieuwende ...

Lees verder

c21 c40 c225
Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije gebouwen en nieuw energielabel

Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije ...

In 2026 moet de derde herziening van de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen, Energy Performance of Building Directive (EPBD IV), ...

Lees verder

c21 c225 c260
Boerenperspectief: afzetzekerheid en competitieve vergoedingen

Boerenperspectief: afzetzekerheid en competitieve ...

Er is werk aan de winkel als het gaat om de transitie naar een toekomstbestendige landbouwsector. Boeren hebben afzetzekerheid nodig en een competitieve vergoeding ...

Lees verder

c21 c225 c260
Samen bouwen aan de toekomst in Apeldoorn

Samen bouwen aan de toekomst in Apeldoorn

Op de plek van de voormalige basisschool in Ughelen verrijst een nieuw woonproject, dat niet alleen inspeelt op de woonbehoefte van vandaag, maar toekomstbestendig ...

Lees verder

c21 c225 c299
Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde Vakcollege

Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde ...

Begin 2025 betrok het Gilde Vakcollege Techniek zijn nieuwe schoolgebouw in Gorinchem. Een volledig energieneutrale school, gebouwd met duurzame en robuuste materialen. Henri ...

Lees verder

c21 c225 c260
De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

In Europa koerst het beleid af op het hanteren van de Whole Life Carbon-aanpak voor een gebouw. Hierin ligt een focus op de CO2-uitstoot van een pand, gedurende ...

Lees verder

c21 c225 c238
Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Tijdens een intieme bijeenkomst in de Heijmans Hive in Rosmalen stond op dinsdag 8 juli een wereldprimeur centraal: de Growing Facade. Deze 3D-geprinte, AI-geassisteerde ...

Lees verder

c21 c225 c260
Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties die woningbouw versnellen

Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties ...

Om het woningtekort in Nederland aan te pakken, willen we elk jaar 100.000 woningen bouwen: sneller, in grotere aantallen en betaalbaar. Maar die ambitie staat ...

Lees verder

c21 c225 c260
SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

In het Rotterdamse Lloydkwartier staat een gebouw dat zich niet alleen laat lezen als een stapeling woningen, maar als een belichaamde toekomstvisie. SAWA is het ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up