'Wie heeft de leidende rol binnen ketensamenwerking?'

'Wie heeft de leidende rol binnen ketensamenwerking?'

Op donderdag 12 februari vond een Round Table over 'Ketensamenwerking' plaats, bij Foreco in Dalfsen. Uit de Round Table blijkt dat het niet altijd zeker is dat de aannemer de leidende rol heeft bij ketensamenwerking. Daarnaast moet ketensamenwerking niet als modetrend opgevat worden en ligt de uitdaging in het creeëren van nieuwe waarde, meer flexibiliteit en vernieuwing van binnenuit.

Stelling 1: Ketensamenwerking leidt op termijn tot betere en concurrerende oplossingen in de bouw.

De stelling kan worden ingekort door de woorden ‘op termijn’, ‘concurrerende’ en ‘in de bouw’ te schrappen. Oftewel: ‘Ketensamenwerking leidt tot betere oplossingen’, waarmee alle deelnemers het eens zijn. Kloet vindt dat openheid en transparantie bijdragen aan een degelijk integraal productontwerp, terwijl van der Meijden zich afvraagt wie de eigenlijke klant is en wie binnen de ketensamenwerking de leidende rol gaat nemen.

Zijn overtuiging is dat de aannemer niet langer de leidende partij is. “Soms is het de opdrachtgever zelf, de architect, de toeleverancier en dan weer de aannemer die de leidende rol vervult. Een professionele ketensamenwerking zoekt naar de juiste producten en partners voor het te realiseren project van de opdrachtgever.”

“Waarde wordt niet zozeer uitgedrukt in materialen of oppervlaktematen, maar in bruikbaarheid”, zegt Kloet. Swager stemt in en zegt dat hij niet zomaar wil leveren, maar juist op lange termijn betrokken wil zijn bij projecten waarin zijn materialen zijn toegepast. Kiezenbrink vertelt over een innovatieve manier van kwaliteitsgarantie. “De holding van Foreco koos ervoor om op te treden als financier voor projecten met maatschappelijke waarde. “

Wanneer een aannemer afgerekend wordt op stichtingskosten van een gebouw, kan hij op eigen inzicht afwijken van het bestek en een eigen interpretatie geven aan het programma van eisen. Deelnemers stemmen in dat architecten dit doen om eigen marge te vergroten, vaak met het resultaat dat de TCO voor de eigenaar stijgt.

Kerkhofs gaf aan dat in België het bestek altijd leidend is en dat de bouwpromotor (turn-key bouwer) niet af mag wijken van de materialisatie die door de architect is vastgesteld. Toch lijken de ervaringen van de deelnemers hiervan af te wijken. Het blijkt dat de opdrachtgever in België vaak zelf de onderaannemers betaalt en daardoor meer betrokken is bij de materiaalkeuze van de onderaannemers.

Kloet verleidt om sterker na te denken over BIM, waarmee ketenpartners naar een vierde, vijfde of zesde dimensie kunnen met ontwerp, bouwkosten, onderhoudscycli en meerjarenbegrotingen. Daarnaast is een PPS-constructie een kans op het gebied van ketensamenwerking. Als voorbeeld wordt een Heijmans-project genoemd, waarbij de aannemer een DBFMO-overeenkomst sluit met een Brabantse corporatie. Een tweede voorbeeld is een Zweeds model, waarbij de overheid dwingend voorschrijft en voor de hoge kwaliteit ook budget beschikbaar stelt. Ten slotte noemen deelnemers het Belgische model van extra subsidies wanneer bepaalde prestaties worden behaald.

De Jong geeft aan dat een uitzonderlijke betrokkenheid van de opdrachtgever absoluut mogelijk is. Een voorbeeld is een Eindhovense schooldirectie die bij alle ontwerp- en bouwvergadering zelf aanwezig te zijn. “Hierdoor vermijd je foute keuzes bij detailleringen door partijen die alleen betrokken waren bij de uitvoering en niet bij het gebruik en beheer.” Van der Meijden besluit: “Of je nu een aannemer, architect of toeleverancier bent, we hebben binnen de totale bouwkolom een gezamenlijk belang te dienen en dat is het creëren van een tevreden klant of eindgebruiker.”

SWOT-analyse van de Round Table Ketensamenwerking. Bekijk de analyse op volledige grootte.

Stelling 2: Het gevaar van ketensamenwerking is dat het leidt tot belemmeringen om aan de slag te gaan met nieuwe partnerships.

De Jong reageert als eerste op de stelling en noemt een gezonde orderportefeuille als randvoorwaarde. “Daarnaast mag je niet afhankelijk zijn van klanten met een grillig afnameprofiel.” Van der Meijden noemt het gevaar dat ketensamenwerking opgevat wordt als modetrend. “Straks ebt dit weg als de economie gaat draaien.”

Volgens Kerkhofs moeten klanten meer gevoel krijgen bij de keuze tussen kwaliteit. “Net als de emotie die wordt gecreëerd bij een automerk alleen al door de deur te voelen en horen als die in het slot valt”, meent hij. Swager legt juist de nadruk op de keuze die je als leverancier moet maken, aan welke keten je intensief wilt deelnemen. “Zoek je keten in kwaliteit en omvang die past bij je eigen organisatie. Ben je zelf groot genoeg om in verschillende ketens mee te draaien en vraagt dat veel van je organisatie? Sta daar maar eens bij stil.”

“Wie wordt dan de voorzitter van de keten?”, vraagt Kloet. Deze persoon wordt onder andere omschreven als iemand met kennis, openheid en betrokkenheid, vertrouwen en durf. “Hoe groot is het vertrouwen tussen ketenpartners?”

“Wie kan van algemene prestaties tot in details treden en zijn geloofwaardigheid behouden bij alle partners”, vraagt Swager. Van der Meijden noemt IKEA als sterke initiatiefnemer die meerjaren verantwoordelijkheid naar zich toetrekt. “Deze organisatie transformeert leegstaande hotels naar studentenkamers en bouwt kleine wooncomplexen. Vervolgens exploiteert en richt IKEA dit zelf in.”

Stelling 3: Door ketensamenwerking is het niet langer mogelijk om vast te houden aan de manier waarop wij ons in de bouw hebben verenigd.

Opmerkelijk is dat veel deelnemers aangeven dat ze zich tot op heden altijd verenigden in hun eigen branche en niet samen met hun keten. Hierdoor zijn producten en bouwdelen wel beter geworden, maar het integrale eind resultaat (nog) niet. “Stop met de verzuiling”, roepen Swager en Kloet op. Kerkhofs noemt dit de silowerking, gefragmenteerd naast elkaar werken aan een individueel doel, zonder operationeel focus te houden op het gewenste eindresultaat.

Collectiviteit is belangrijk, want de sector moet op zoek naar nieuwe waarde, meer flexibiliteit en vernieuwing van binnenuit. “Als branche zijn we op zoek naar nieuwe leiders, nieuwe statuten, nieuwe structuren en nieuwe arbeidsvoorwaarden”, klinkt het uniform. Van der Meijden ziet heil in een contractmanager, die de leiding neemt over integraliteit van het project. Kerkhofs denkt dat architecten deze rol prima op zich kunnen nemen.

Van der Meijden geeft aan dat we een contractmanager zouden moeten aanwijzen die de leiding neemt in het hele integratie verhaal. Kerkhofs heeft vol vertrouwen dat architecten dat goed kunnen, zoals ze dat in België al jaren doen.

SWOT Analyse:
Sterktes

  • In de praktijk wordt al met vaste partners gewerkt
  • Er zijn veel interne quick wins te behalen. Bijvoorbeeld op het gebied van materiaalkeuze en logistiek.

Zwaktes

  • Vaste partners worden telkens opnieuw ‘uitgeknepen’
  • We communiceren één stap omhoog en één stap omlaag. We zouden meer kennis moeten vergaren van de 2e en 3e schil
  • We accepteren geen kritiek van anderen om faalkosten te voorkomen
  • We schaken op (te) veel borden, om er zeker van te zijn dat de orderportefeuille gevuld blijft

Kansen

  • Als we de klant van de klant begrijpen (of zijn financier), dan kunnen we betere producten leveren
  • Betere producten leveren een hogere bedrijfswaarde en betere toekomstvastheid

Bedreigingen

  • Het is een tijdrovend pad om tot meerjarige samenwerking te komen
  • Werken aan vertrouwen en transparantie vergt een boel lef

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c40 c185 c225 c260
Wonion wil circulaire ambities uitvoeren met juiste partners 

Wonion wil circulaire ambities uitvoeren met ...

Woningcorporatie Wonion is in 2008 begonnen om haar woningen te verduurzamen. Dit gebeurde eerst door haar woningen te isoleren, maar inmiddels kijkt ze naar de ...

Lees verder

c21 c225
Whitepaper: verduurzaming van bedrijfsvastgoed

Whitepaper: verduurzaming van bedrijfsvastgoed

Wat levert verduurzaming van je bedrijfspand concreet op? En hoe pak je het slim aan, zonder zorgen over regelgeving, techniek of financiering? In deze nieuwe whitepaper ...

Lees verder

c21 c40 c225 c260
'De multiplier van biobased bouwen moet nog komen'

'De multiplier van biobased bouwen moet nog ...

Gemeenten en opdrachtgevers nemen een bepalende rol in met biobased bouwen. Aanbestedingen en uitvragen kunnen maken of breken, evenals de wet- en regelgeving die ...

Lees verder

c21 c41 c225
Duurzaam Gebouwd Magazine: actie voor de duurzaam gebouwde omgeving

Duurzaam Gebouwd Magazine: actie voor de duurzaam ...

De tweede editie van het Duurzaam Gebouwd Magazine is verschenen en nu online voor iedereen te lezen! Deze editie staat vol met actuele artikelen, vernieuwende ...

Lees verder

c21 c40 c225
Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije gebouwen en nieuw energielabel

Kamerbrief over implementatie EPBD: emissievrije ...

In 2026 moet de derde herziening van de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen, Energy Performance of Building Directive (EPBD IV), ...

Lees verder

c21 c225 c260
Boerenperspectief: afzetzekerheid en competitieve vergoedingen

Boerenperspectief: afzetzekerheid en competitieve ...

Er is werk aan de winkel als het gaat om de transitie naar een toekomstbestendige landbouwsector. Boeren hebben afzetzekerheid nodig en een competitieve vergoeding ...

Lees verder

c21 c225 c260
Samen bouwen aan de toekomst in Apeldoorn

Samen bouwen aan de toekomst in Apeldoorn

Op de plek van de voormalige basisschool in Ughelen verrijst een nieuw woonproject, dat niet alleen inspeelt op de woonbehoefte van vandaag, maar toekomstbestendig ...

Lees verder

c21 c225 c299
Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde Vakcollege

Een energieneutraal schoolgebouw voor het Gilde ...

Begin 2025 betrok het Gilde Vakcollege Techniek zijn nieuwe schoolgebouw in Gorinchem. Een volledig energieneutrale school, gebouwd met duurzame en robuuste materialen. Henri ...

Lees verder

c21 c225 c260
De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

De invloed van WLC en MPG op biobased bouwen

In Europa koerst het beleid af op het hanteren van de Whole Life Carbon-aanpak voor een gebouw. Hierin ligt een focus op de CO2-uitstoot van een pand, gedurende ...

Lees verder

c21 c225 c238
Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Mycelium als bouwsteen van de toekomst

Tijdens een intieme bijeenkomst in de Heijmans Hive in Rosmalen stond op dinsdag 8 juli een wereldprimeur centraal: de Growing Facade. Deze 3D-geprinte, AI-geassisteerde ...

Lees verder

c21 c225 c260
Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties die woningbouw versnellen

Nieuwe uitvraag: €5 miljoen voor innovaties ...

Om het woningtekort in Nederland aan te pakken, willen we elk jaar 100.000 woningen bouwen: sneller, in grotere aantallen en betaalbaar. Maar die ambitie staat ...

Lees verder

c21 c225 c260
SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

SAWA Rotterdam: een gebouw dat leeft

In het Rotterdamse Lloydkwartier staat een gebouw dat zich niet alleen laat lezen als een stapeling woningen, maar als een belichaamde toekomstvisie. SAWA is het ...

Lees verder

Reacties

Dit voegt weinig toe aan ketensamenwerking....

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up