Deerns nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Deerns nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Duurzaam Gebouwd is verheugd om Deerns Raadgevend ingenieurs als partner te mogen verwelkomen. Een interview met managing director Erik Lousberg.

Deerns is het grootste onafhankelijke ingenieursbureau in Nederland op het gebied van installatietechniek, energie en bouwfysica. Met vestigingen in Nederland, Duitsland, Dubai, China, Spanje en de Verenigde Staten, is Deerns een toonaangevende internationale speler.

Wat heeft Deerns met duurzaamheid?
"Naast vele kleine tot zeer kleine opdrachten die Deerns uitvoert voor een groot aantal private en publieke opdrachtgevers, beschouwen wij als onze specialiteit het ondersteunen van complexe organisaties bij het oplossen van complexe technische installatie- en duurzaamheidsvraagstukken. Deerns heeft voor opdrachtgevers duurzame alternatieven getoetst op technische criteria zoals energie, bouwfysica en financieel-economische criteria zoals levensduurkosten."

Met behulp van duurzaamheidsmeetlatten als LEED en BREEAM wist Deerns ambities te verhogen. Lousberg: "Het resultaat iseen groot aantal bouwprojecten die qua duurzaamheid tot de top behoren van (inter)nationaal gerealiseerde duurzame projecten, met besparingen tot boven de vijftig procent op wat gebruikelijk is."

Bij wat voor projecten zijn jullie zoal betrokken?

"Deerns heeft een groot aantal projecten succesvol geadviseerd en gerealiseerd, waaronder bijzonder duurzame projecten als de Autarc, het nieuwe TNT hoofdkantoor in Hoofddorp en het gebouw TransPort in Schiphol. De twee laatste zullen naar verwachting LEED Platinum worden gecertificeerd. Twee recente duurzame projecten met een beoogd BREEAM certificaat zijn: Stadstuinen en UPC Leeuwarden. Deze krijgen waarschijnlijk de kwalificatie outstanding en excellent.”

Tot de belangrijkste cliënten van Deerns behoren hogere en lagere overheid, onderwijs-, onderzoeks- en museale instellingen, zorginstellingen, luchthavens, en talloze private ondernemingen in velerlei industriële sectoren, ICT, horeca, recreatie, bancaire en overige zakelijke dienstverlening. Lousberg: "De kern van ons werk is enerzijds het geïntegreerd ontwerpen van de ‘klassieke’ technische gebouwvoorzieningen ten behoeve van klimaat, verlichting, communicatie, beveiliging en beheer; het verzorgen van duurzame, betrouwbare energievoorziening en -gebruik."

"Anderzijds ontwerpen wij gespecialiseerde technische oplossingen voor zeer uiteenlopende specifieke uitdagingen: de bagagesystemen, navigatiehulpmiddelen en landingsbaanverlichting van een luchthaven; de stralingsbunkers, operatiekamers en laboratoriuminrichting in een ziekenhuis; de extreem energiezuinige koeling van een datacenter, een van duurzame energie voorziene woonwijk, de brandbeveiliging van een tunnelcomplex of torenflat."

Kun je wat meer vertellen over de Groene Zaak?
"De Groene Zaak is een nieuwe vereniging van ondernemingen in Nederland met de gezamenlijke ambitie de Nederlandse economie sneller duurzaam te maken. De vereniging streeft naar het aanpassen van wet- en regelgeving om ondernemers beter in staat te stellen duurzame diensten en producten te ontwikkelen."

Deerns is een van de dertig oprichtende bedrijven; daarbij heeft onze directievoorzitter Jan Karel Mak zitting in het bestuur, vertelt Lousberg. "Samen met de overheid, andere ondernemersverenigingen, duurzaamheidsorganisaties en andere stakeholders wil De Groene Zaak inventariseren wat belangrijke innovaties in overheidsbeleid zijn die de verduurzaming van de Nederlandse economie echt versnellen. Geregeld zal De Groene Zaak de overheid in dat kader proactief voorstellen en suggesties doen."

Voor Deerns geldt dat we technisch veel meer kunnen dan we nu doen aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving, meent Lousberg. "Dat vraagt een krachtige prioriteitsstelling in ons land. Op een horizontaal speelveld en met consistente spelregels leidt dat tot winst voor klimaat en economie."

Waarom zijn jullie partner geworden bij Duurzaam Gebouwd?
"We doen heel veel aan duurzaamheid: duurzame gebouwen, bio-energiecentrales, duurzame wijkverwarming, duurzame gebiedsenergievoorziening, noem maar op. We zijn ‘founding partner’ van de ‘Dutch Green Building Council’ en ‘De Groene Zaak’ en lopen ook voor met bijvoorbeeld Leed- en Breeamcertificering. Wij hebben geruime tijd geleden overwogen zelf een platform te starten op het gebied van duurzaamheid met als doelen bijvoorbeeld de nieuwste informatie te centraliseren, de discussie te intensiveren en partners met elkaar te verbinden. Wij zagen toen dat Duurzaam Gebouwd hier al grotendeels invulling aan geeft en een stevige positie op het gebied van duurzaamheid in de bouwsector heeft verworven."

Deerns wil daarom graag participeren in Duurzaam Gebouwd, legt Lousberg uit. "Op deze wijze zijn wij van mening dat wij nog concretere stappen kunnen zetten op gebied van de conceptuele ontwikkeling en de praktische invulling van vele duurzame ideeën die bij Deerns leven."

Hoe gaat 2010 voor Deerns eruit zien, wat verwachten jullie van 2010?
"Onze bureaustrategie kent drie speerpunten: verdere versterking van onze operationele kwaliteit, differentiatie van ons dienstenpakket in onze thuismarkten (zoals die op het gebied van duurzaamheid), en internationale ontplooiing.  We zien de toenemende aandacht die energie toekomt binnen de ruimtelijke ordening. Bijvoorbeeld op het gebied van ruimtevragende energieparken en ondergrondse warmteopslag. Inspelend hierop hebben twee van onze medewerkers, Peter Buurman en Irin Bouwman, recentelijk een workshop gegeven met als thema 'Gebiedsenergiestudie' bij het 'Geo Promotion Congres 2010: Ruimte voor Energie!' Aan de hand van enkele prikkelende stellingen is de zaal uitgedaagd om mee te denken over de belangrijkste do's en don'ts om te komen tot duurzame woon- en industriegebieden. Een belangrijke uitkomst van de expertmeeting is dat door een forse inzet van duurzame energie de haalbaarheid van de doelstelling dichterbij komt."

Dit kan alleen door op een mix van duurzame energiebronnen in te zetten, denkt Lousberg. "En daarmee kan al heel snel een start gemaakt worden. Bijvoorbeeld door daar waar mogelijk zonne-energie toe te passen, groen gas uit lokale biomassa (restafval) te benutten en gebruik van lokale restwarmte. Ook liggen er grote kansen bij aardwarmte, maar dit moet eerst nader onderzocht worden. Het advies is ook om de energieopgave te koppelen aan ruimtelijke stadsontwikkeling en de grote renovatie- en bouwopgave van de stad en implementatiegebieden aan te wijzen."

Voor meer informatie: Deerns

Partners
De partners van Duurzaam Gebouwd zijn o.a.: OVG Projectontwikkeling, Enoveren, Cagerito, Nibe, De Stroomplantage, Cityroofs, W/E Adviseurs, DWA installatie- en energieadvies en Kingspan.

Meer info
Ook als partner aansluiten bij het platform Duurzaam Gebouwd? Meer informatie over de voordelen en voorwaarden. Partner

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225 c243
Zien: slimme energiemeting en monitoring voor CO2-neutrale fabriek en kantoor

Zien: slimme energiemeting en monitoring voor ...

Hoe maak je een kantoor én een 11.400 m² grote fabriek, waar jaarlijks miljoenen installatiedozen en duizenden verdeelkasten worden geproduceerd, CO2-neutraal? ...

Lees verder

c21 c40 c184 c225 c301
Netcongestie geen hindernis voor gasloze en energiezuinige kazerne

Netcongestie geen hindernis voor gasloze en ...

Een brandweerkazerne verduurzamen – waarom is dat belangrijk? Voor de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is het antwoord duidelijk: toekomstbestendige gebouwen ...

Lees verder

c21 c225
Rapport belicht wat praktisch opgeleide Gen Z’ers écht willen

Rapport belicht wat praktisch opgeleide Gen ...

De Nederlandse technische sectoren staan aan de vooravond van een groot probleem: een flink deel van de ervaren vakmensen uit de babyboom- en Generatie X-groepen ...

Lees verder

c21 c41 c225
Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden extra woningen

Leegstaande kantoren bieden ruimte voor duizenden ...

Tijdens een uitzending van BNR’s The Daily Move pleitte Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, voor het benutten van ongebruikte kantoorruimte als ...

Lees verder

c21 c225 c260
Dag van de HOUTbouw: zo voelt en ruikt houtbouw

Dag van de HOUTbouw: zo voelt en ruikt houtbouw

Hoe ziet voelt, ruikt en ziet houtbouw eruit? Dat ontdek je tijdens de landelijke Dag van de HOUTbouw, waar je bouw- en fabriekslocaties bezoekt en van experts ...

Lees verder

c21 c225 c301
Van netcongestie naar slimme energieoplossing

Van netcongestie naar slimme energieoplossing

Het congres 'Doorbouwen met netcongestie' ging in op concrete oplossingen, om door te bouwen binnen de kaders van netcongestie. In dit artikel komen Boudewijn de ...

Lees verder

c21 c151 c225
De praktische invulling van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0

De praktische invulling van de Green Deal Duurzame ...

Stichting C23 helpt zorgorganisaties bij het realiseren van de doelen uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 (GDDZ 3.0). Samen met partners als Stichting Lucrum, resultaatpartners ...

Lees verder

c21 c225
Architectuurprijs beloont duurzaamheid en innovatie kunststof kozijnen

Architectuurprijs beloont duurzaamheid en innovatie ...

Op 30 oktober 2025 wordt voor de 14e keer de VKG Architectuurprijs uitgereikt, tijdens de Klimaattop GO. Deze tweedaagse conferentie van Duurzaam Gebouwd vindt ...

Lees verder

c21 c225
Sterke focus op natuurinclusief ontwerpen en bouwen

Sterke focus op natuurinclusief ontwerpen en ...

Door een partnerovereenkomst te ondertekenen met NL Greenlabel, zet Heembouw een belangrijke stap in het meetbaar maken van de waarde van een natuurinclusieve leef- ...

Lees verder

c21 c41 c151 c225
Green Deal Duurzame Zorg 3.0: samenwerken aan duurzame zorg

Green Deal Duurzame Zorg 3.0: samenwerken aan ...

De zorgsector heeft een flinke milieubelasting. Zo is ze verantwoordelijk voor 7 procent van de nationale CO2-uitstoot en verbruikt ze 18 procent van de grondstoffen. ...

Lees verder

c21 c225
Krachtenbundeling voor collectief opschalen

Krachtenbundeling voor collectief opschalen

Collectief opschalen binnen de transitie naar een circulaire bouwsector. Dat is waarvoor Gebruikte Bouwmaterialen B.V. - GBM en DuSpot gaan samenwerken. Laatstgenoemde ...

Lees verder

c21 c40 c225 c301
Doorbouwen met netcongestie: 'Er gaat al veel goed'

Doorbouwen met netcongestie: 'Er gaat al veel ...

De energietransitie vraagt om samenwerking tussen publieke en private partijen. Het delen van kennis en het samen bedenken van oplossingen staan centraal.  Foto: ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up